loader

2019 serà un any "complicat" per a l'automoció, segons Faconauto

El president de la patronal de concessionaris d'automoció Faconauto, Gerardo Pérez, ha previst avui un 2019 “complicat” per al sector, ja que les matriculacions s'estancaran principalment perquè les compres dels particulars cauran un 6%.

Per a Pérez, en el sector de l'automoció 2019 serà “difícil” pels canvis normatius o de fiscalitat que pugui haver-hi, per la convocatòria d'eleccions o per l'evolució que tingui l'economia i que impacti en la confiança dels consumidors.

Segons la seva previsió, les matriculacions de vehicles en 2019 es quedarien com en 2018, en 1,3 milions d'unitats.

A aquesta xifra s'arribaria després d'una caiguda del 6% en les matriculacions dels particulars, d'una pujada del 4% de les de les empreses i d'una estabilització en les realitzades per les empreses de lloguer.

Per a Pérez, tècnicament el mercat estarà “en recessió” l'any que ve i el seu grau dependrà de l'evolució que tingui l'economia, l'ocupació, el consum o el context polític.

Sobre aquest tema, s'ha referit a l'impacte que pugui tenir sobre les vendes -i que no ha quantificat- la futura legislació de Canvi Climàtic i Transició Energètica, l'increment de la fiscalitat al dièsel que ha anunciat el Govern -però que aquest no ha concretat- o les restriccions al trànsit que estan fixant algunes ciutats espanyoles.

A tot això ha unit el fet que les eleccions municipals i autonòmiques de 2019 podrien “retreure” encara més el comportament dels compradors i els seus dubtes sobre quin vehicle adquirir.

Sobre aquest tema, ha criticat que el Govern adopti mesures, “sense comptar amb el consens del sector” i “sense planificació prèvia”, que han discriminat unes tecnologies enfront d'unes altres, en referència a la gasolina enfront del dièsel.

D'aquest “clima negatiu” ha dit que ja està afectant les vendes, per la qual cosa ha destacat que el “rol dels concessionaris és crucial per a permetre que la demanda es trobi amb l'oferta”.

Segons Gerardo Pérez, la renovació de l'antiquat parc automobilístic espanyol i els seus terminis haurien de tenir en compte la “realitat” del mercat, les necessitats del ciutadà i les alternatives disponibles.

En el seu balanç de 2018 ha destacat que ha estat un any “bo”, amb 1,3 milions de matriculacions, en el qual els concessionaris s'han trobat “còmodes”.

Durant la primera part de l'any, fins a agost, l'evolució ha estat “estable i tranquil·la”, amb una labor “intensa” per a arribar a unes vendes “importants” “sense dopatge (sense un pla per a incentivar-les per part del Govern)”, ha precisat.

Segona meitat de 2018

Per contra, la segona, amb l'arribada del nou sistema d'homologacions i consum WLTP, s'ha complicat i acabarà amb quatre mesos consecutius de caigudes, ha reiterat.

Per això, el president de Faconauto ha reclamat “tranquil·litat” i ajudes a la compra per al desballestament dels vehicles després de la “desagradable sorpresa” que va ser la presentació de l'esborrany de la llei de canvi climàtic i transició energètica, que planteja prohibir la venda de vehicles de combustió en 2040 i la seva circulació en 2050.

Així mateix, ha demanat a les administracions que compleixin i desenvolupin infraestructures de recàrrega per a l'impuls del vehicle elèctric (ha posat com a exemple el que a Madrid només hi ha 8 punts de recàrrega, quan és dels “més bel·ligerants amb el dièsel).

Preguntat per quina motorització es compraria en aquests moments, ha respost que el client ha d'adquirir la tecnologia que consideri que és la més adequada a les seves necessitats, perquè la “realitat” no és la mateixa a Madrid que en Soria.

No tothom es pot comprar avui un cotxe elèctric (que ha definit com a article de luxe en l'actualitat) i no tots tenen una plaça de garatge per a recarregar-los, ha destacat Gerardo Pérez, qui ha recordat que l'Ajuntament de Barcelona ha dit que no instal·larà nous punts de recarregar.

21.000 ocupacions en els pròxims dos anys

D'altra banda, Pérez ha assegurat que el sector de la distribució i reparació de vehicles a Espanya podria crear en els pròxims dos anys uns 21.000 llocs de treball.

El president de Faconauto ha vinculat aquesta xifra als 2.000 milions d'euros en inversions que preveu que faci el sector en els pròxims dos anys per a transformar-se i modernitzar-se, un procés en el qual ja està immers.

Segons ha explicat, aquesta modernització ja està obligant els concessionaris a mobilitzar recursos, que impactaran no només en l'automoció, sinó en l'economia i la societat en general.

No obstant això, ha advertit que perquè es materialitzi aquesta despesa el sector necessita un marc de “seguretat jurídica”, després que les marques hagin començat a canviar els contractes que tenen amb ells.

Sense aquest paraigua, aquestes inversions “es poden quedar en l'aire”, ha advertit Pérez.

Per a Faconauto és “imprescindible dotar al sector d'un marc legal que vetlli per la seva sostenibilitat i seguretat jurídica. A més, estem segurs que les pròpies marques serien les primeres beneficiades que els seus concessionaris, que són els seus principals clients, tinguin aquesta seguretat jurídica”, ha afegit.

Font: EFEmotor.com // 17.12.2018