loader

Cau una de les bandes més especialitzades en robatori i desballestament de vehicles

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Madrid, amb la detenció de 22 persones, una de les bandes més especialitzades en el robatori i desballestament de vehicles, que distribuïa peces a més de 200 punts autoritzats de tota Espanya i a la qual s'han intervingut 32 cotxes llestos per a desmuntar.

Així mateix, s'han confiscat en nou naus situades a Madrid, Toledo, Àvila, Saragossa, Lleida, Barcelona i València un total de 150 vehicles desballestats i milions de peces pertanyents a més de 650 cotxes, tot això valorat en més de dos milions d'euros.

El tinent coronel Benito Montsó, cap de l'Agrupació de Trànsit de Madrid, ha informat avui sobre la denominada Operació Olivum al costat del general José Berrocal, cap de la Primera Zona de la Guàrdia Civil, i el coronel Diego Pérez dels Cobos, màxim responsable de la Comandància madrilenya.

Entre els 22 arrestats hi ha experts en la sostracció de cotxes, en desballestament, en transport i en distribució de les peces, a falsificar documents -diversos detinguts són responsables de dues gestories- i també a encobrir o rebre el robat. Alguns eren grans especialistes en l'obertura de cotxes amb avançats sistemes que compraven en el mercat negre rus i búlgar.

D'aquesta manera l'organització funcionava "gairebé com una empresa" i era "del millor o el millor d'aquest mercat il·legal", segons han precisat els investigadors, que han subratllat que robaven a les nits i a la tarda següent ja tenien desmuntat el vehicle.

Anaven a robar peces per encàrrec dels seus "clients", als quals servien en pocs dies, o bé aprofitaven accidents per a oferir a les seves víctimes més diners que el que els donava l'assegurança.

La recerca va començar al maig de 2018, quan l'agrupació de Trànsit madrilenya va detectar un augment en el nombre de vehicles robats i en el comerç de les seves peces, i els agents van comprovar que es tractava d'una organització estructurada i "molt professional", segons Montsó.
Els seus membres sostreien sempre de nit -de dia portaven una vida aparentment normal-, sobretot en poblacions de l'extraradi de Madrid i també a Toledo i Àvila.

Deixaven "refredar" els cotxes en carrers no gaire llunyans per a veure si els trobaven els agents i, si no era així, els desballestaven en poques hores i els venien a tallers o desballestaments legals de tota Espanya, amb la connivència d'aquests, que a vegades eren els que els demanaven que robessin peces concretes.

Així, tenien nou centres d'especejament en set províncies.

Dues gestories s'encarregaven de completar el treball, falsificant documents i tancant així un treball que liderava un home espanyol d'uns 30 anys conegut com "El gitano", que compta amb nombrosos antecedents policials i que tenia com a lloctinent a un altre home especialitzat ara en aquest negoci però que compta amb dues condemnes per homicidi, han requerit fonts de l'institut armat.

La Guàrdia Civil va culminar l'operació -encara que encara es considera oberta per a localitzar a més implicats- a la fi del passat mes de febrer, quan va practicar 32 registres en naus, tallers i desballestaments de set províncies, en els quals va recuperar 32 cotxes encara no desballestats, 150 desballestats i milions de peces de més de 650 vehicles.

S'han trobat peces de cotxes sostrets per aquesta organització a Andorra, França, Alemanya, Suïssa, Suècia i Dinamarca.

Els arrestats són vint homes i dues dones de 24 i 70 anys, tots amb nombrosos antecedents.

Font: eldiario.es // 14.03.2019