loader

El lliurament de cotxes al desballestament es dispara un 20% a la calor de la nova norma d'emissions

Comprar un vehicle a partir de setembre serà més car pel canvi de regles, la qual cosa ha accelerat la renovació dels vehicles.

En 2017 es van matricular 1,23 milions de cotxes, un 7,7% més que en 2016, segons dades de les associacions de fabricants (Anfac). No obstant això, la taxa de desballestament, a la baixa aquests anys, ronda el 50%: per cada 100 cotxes nous, solament es donen de baixa 50. Això implica un problema d'envelliment del parc de vehicles i per tant de contaminació i seguretat. Però la tendència està canviant. En el primer semestre, els cotxes desballestats van pujar un 20%, passant de 323.111 unitats a 388.329. Influeix la millora de la situació econòmica i l'augment de matriculacions impulsat per la norma d'emissions que, a partir de setembre, encarirà els cotxes. Solament al juliol les matriculacions van pujar un 19,3%.

La taxa de desballestament —proporció de vehicles que es porten a desballestar respecte als nous que entren en mercat— se situa al voltant del 50%. En anys en els quals hi havia plans d'incentius de compra per part de les Administracions estava en el 100%, és a dir, es donava de baixa un cotxe per cadascun nou que entrava al mercat. Entre gener i juny de 2018 es van desballestar 388.329 unitats i la taxa es va situar en el 53%, mentre que en el mateix període de 2017 va ser del 48%.

Segons Anfac, el percentatge augmenta lentament perquè la situació econòmica i la confiança són “millors que fa cinc o sis anys”. “Durant la crisi es va ampliar molt el temps en el qual la gent mantenia el vehicle, passant d'una mitjana de renovació de 8 a 12 anys i encara es manté aquest costum de no canviar el cotxe amb tanta facilitat”, explica Noemi Navas, responsable de comunicació. Les associacions denuncien que l'edat mitjana dels vehicles està en els 12 anys, la dada més alta des de 2002, quan comença la sèrie estadística de Anfac. “Una edat mitjana tan elevada porta problemes de contaminació i sinistralitat. Aquests riscos van a seguir augmentant si no es desballesta a un nivell major”, afirma Arancha García de Anfac.

Raúl Morales, de l'associació de concessionaris Faconauto, també incideix en la perillositat de l'envelliment dels vehicles i explica que el desballestament està sent “totalment insuficient”. “En 2020 el 62% dels vehicles tindran més de 10 anys. Ara la taxa és del 30%”, comenta. Segons Morales, no es demana un pla de renovació, sinó de desballestament i assegura que els concessionaris “estan venent tot el que han de vendre”. “Cal donar sortida a les famílies que no poden afrontar la despesa que comporta canviar un vehicle. No ha de ser nou, pot canviar-se per un de segona mà amb menys anys i incentivar la compra de vehicles d'uns cinc anys”, defensa. Amb la nova normativa d'emissions, a partir de setembre els agents del sector calculen que el preu dels vehicles s'encarirà entre 700 i 1.000 euros.

Entre 2015 i 2017 les matriculacions van créixer, però el nombre de baixes va ser menor que abans de la crisi. “Cal tenir en compte factors de conjuntura econòmica com els sous mitjans, que hi ha més ocupació, però els sous són menors, l'endeutament familiar i la capacitat d'estalvi de les famílies”, comenten fonts de Anfac. La patronal de vehicles afirma que el baix nombre de desballestament també es pot explicar per “la confusió” que té la població pels canvis en les polítiques de circulació de les ciutats. “Algunes persones compren però no es desprenen dels cotxes antics, mentre que una altra part directament decideix no comprar perquè no sap què tipus de cotxe podrà circular”, comenta García. Així, assegura que hi ha persones que adquireixen cotxes elèctrics o híbrids, per utilitzar pel centre i el dia a dia i, el vehicle antic ho mantenen per realitzar viatges més llargs.

A Espanya hi ha uns 1.300 Centres Autoritzats de Tractament (CAT), és a dir, desballestaments que poden desballestar i donar de baixa als vehicles. D'ells uns 850 recuperen peces i recanvis, segons càlculs de l'Associació Espanyola de Desballestament i Reciclatge de l'Automòbil (Aedra). “Calculem que hauria d'haver-hi més de 800.000 baixes a l'any, però no passen de 700.000”, explica Rafael Pardo, president de Aedra, que afegeix que sospiten que unes 100.000 baixes anuals estan encobertes en baixes temporals realitzades per desballestaments no autoritzats. Pardo assegura que s'estan “desmatriculant” menys cotxes en eliminar els plans d'ajuda a la compra d'un nou vehicle que requerien del lliurament d'un antic.

En Desballestaments El Choque, a Madrid, asseguren que en 2017 varen desballestar “uns 10.000 cotxes” i que en el que va de 2018 porten “entre un 20 o un 30% més”. “Si seguim així, calculem que acabarem l'any entre els 12.000 i els 13.000 vehicles”, explica Gonzalo Pinto, director general del negoci. Pinto explica que no es cobra als clients per desballestar el vehicle, sinó que se'ls paga. “Intentem valoritzar i reutilitzar totes les peces, ja siguin d'un cotxe de tres anys o d'un de 20”, comenta Pinto, que afegeix que “a Espanya hi ha poca demanda”.

[...]

Font: ElPais.com // 20.08.2018