loader

Per què el cotxe dièsel encara no ha mort i té recorregut per davant

El cotxe dièsel ha sofert una gran reculada en les vendes de vehicles. L'etiquetatge de la DGT en el qual clarament s'ha discriminat a favor del cotxe de gasolina (aquests mereixen etiqueta B si estan matriculats a partir de l'any 2000 mentre que els dièsel no la mereixen si estan matriculats abans del 2006), les restriccions a la mobilitat que ja han arribat al centre de les ciutats (Madrid i Barcelona) i que s'espera que arribin en els pròxims mesos i anys, rumors sobre l'augment dels preus del combustible i dels impostos de matriculació i circulació i molta desinformació han aconseguit que els vehicles dièsel hagin sofert un important descens en les vendes de cotxes.

Mentre que fa uns anys eren els autèntics protagonistes del mercat, amb vendes que en 2009 van arribar a aconseguir el 73 per cent de les operacions segons Anfac, el dièsel ha anat perdent protagonisme en els últims temps, especialment des de 2018 i aconseguint el mes de juny passat una quota de les vendes del 29,4 per cent.

És senzill, Espanya és un país on hi ha un gran moviment entre els vehicles d'ocasió. De fet, ha hagut d'arribar el coronavirus perquè aquest canal de venda registri el primer descens des de 2013. Des de llavors, la venda de vehicles d'ocasió ha experimentat un creixement continu i sostingut.
Tal com assenyalen des de Ganvam, l'últim registre de juny demostra que en el mercat d'ocasió es van vendre un 59,5 per cent d'automòbils dièsel, enfront del 38,3 per cent de cotxes de gasolina. Això s'explica per diverses raons.

En primer lloc, no podem oblidar que ha existit un cert transvasament de propietaris d'un cotxe dièsel que han optat per passar-se a la gasolina malgrat que el cotxe a penes tenia uns pocs anys d'ús. Bé per desinformació o per cobrir-se l'esquena davant futures restriccions, l'oferta del dièsel en el mercat d'ocasió ha crescut amb un bon nombre de cotxes que se sumen a aquells que ja tenen més de deu anys. Aquests, en la seva gran majoria, són vehicles moguts per gasoil, perquè com llegíem més amunt, set de cada 10 cotxes comprats en 2009 utilitzaven aquesta tecnologia.

És a dir, l'estoc disponible d'aquest combustible s'ha disparat i està esperant la compra d'aquelles persones que, per la seva situació econòmica, no poden permetre's pagar un cotxe nou. Tant és així que la major part de les transaccions en el mercat de segona mà estan protagonitzades per cotxes de més de 10 anys. En aquests casos, la gran majoria dels compradors prefereixen optar per comprar un vehicle assequible i anar adaptant-se a les noves regulacions, perquè la seva economia no els permet mirar al futur.

A tot això, se suma que, de moment, el preu del dièsel continua sent més econòmic que el de la gasolina. Un doble estalvi per a aquells que no poden permetre's un cotxe nou perquè, encara que un vehicle modern consumeixi menys, a igualtat de preu en l'oferta de cotxes de segona mà és més senzill que optin per una tecnologia de consums més frugals i preu més contingut.

Font: autopista.es // 05.07.2020