loader

Plan Renove 2020: El Govern vol eliminar els cotxes més contaminants de les carreteres

L'envelliment del parc automobilístic espanyol és un tema que, a dia d'avui, preocupa en gran manera a les autoritats. No obstant això, la mitjana d'edat dels vehicles que circulen per les nostres carreteres ja arriba als 14 anys, una xifra massa alta. El Govern ha anunciat, a través del seu ministeri d'Hisenda, la seva intenció de presentar un agressiu Pla Renove per a 2020.

L'edat d'un automòbil està íntimament lligada a factors com la sinistralitat i la contaminació. Amb una edat mitjana de 14 anys, estem parlant que un Volkswagen Golf V TDI de 2004, que molts considerem un vehicle prou modern fins i tot a dia d'avui (la seva tecnologia de confort i seguretat és abundant, no consumia molt, rodava amb aplom ... ) és un vehicle absolutament desfasat en termes de seguretat i emissions contaminants.

Per què és tan important actualitzar el parc nacional?

El salt tecnològic que han donat els cotxes ha estat extraordinari en les últimes dècades, encara que és possible que la percepció del mateix no sigui el mateix en els últims anys. Si prenem com a exemple un Volkswagen Golf com el que hem esmentat abans, veiem que, per exemple, el 1995 es venia la tercera generació: s'acaben d'estrenar les mecàniques TDI, amb prou feines es podien equipar un parell de coixins de seguretat i ABS en les versions més altes i l'equipament de confort més complex era el climatitzador automàtic.

10 anys més tard, el 2005, estava a la venda el Golf V: ESP -sis coixins de seguretat des de la versió més bàsica, climatitzador automàtic, sensors de llum, de pluja, d'aparcament, il·luminació bixenó, motors turboalimentats d'injecció directa tant dièsel com gasolina ... el salt evolutiu és veritablement notable.

No obstant això, si avancem altres 10 anys fins al 2015, ens trobem amb el Golf VII: tot l'esmentat en el VW Golf V es pot extrapolar al Volkswagen Golf VII, però la sensació de salt tecnològic no és tan gran. Al cap i a la fi, el Volkswagen Golf V és un cotxe de concepció moderna ... però amb uns índexs de contaminació i seguretat a bord que no són comparables a un vehicle actual, encara que no ho sembli. De fet, un Volkswagen Golf TDI de 2005 no té ni tan sols etiqueta mediambiental, mentre que un Volkswagen Golf TDI de 2015 compta amb etiqueta verda "C"

Pla Renove 2020: ni és el primer ni serà l'últim

És evident, si les administracions han de desenvolupar plans de renovació del parc automobilístic mitjançant potents incentius és perquè la capacitat adquisitiva dels espanyols no és prou alta com per poder renovar amb més freqüència els seus vehicles. Com a mostra, un botó: el 2008, quan "tots érem rics", l'edat mitjana del parc automobilístic espanyol amb prou feines superava els 6 anys.

Són molts els plans de renovació de parc automobilístic als quals hem assistit en els darrers anys: els plans PIVE han impulsat en les últimes èpoques a un mercat que, d'altra manera, no hagués pogut superar el milió d'matriculacions amb tanta facilitat. El canvi de paradigma de mobilitat personal, en el qual l'electricitat comença a tenir un pes real, fa que els plans de renovació de parc apostin preferentment per la mobilitat neta -cotxes híbrids i cotxes elèctrics, bàsicament-.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat, a Antena 3, que el Govern està treballant en un nou Pla Renove per a 2020: "Treballem perquè en el 2020 puguem tenir un Pla Renove per a aquells vehicles que tenen més anys i per que aquelles persones que tenen menys renda puguin accedir a un canvi del seu vehicle. Es tracta de renovar tota la flota que està produint emissions que són altament perilloses per al futur del planeta, però també per a la salut dels ciutadans ".

Font: Diariomotor.com // 04.10.2018