loader

20 detinguts per la gestió irregular de residus sanitaris de la COVID

Empraven envasos de mala qualitat per estalviar costos i els detritus acabaven escampats per la via pública.

La Guàrdia Civil ha procedit a la detenció d'un total de 20 persones per una mala gestió de residus sanitaris de la covid-19. L'operació Ribio es va originar després de la investigació de la mala praxi d'una empresa pertanyent a un grup d'empreses internacional americà amb seus a Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears i Madrid.

Les indagacions portades a terme pel Seprona han revelat que els residus infecciosos eren emmagatzemats al carrer i sense els envasos adequats utilitzant un altre tipus d'embalatge més econòmic. Els operaris, a més, tan sols disposaven de guants com equips de protecció individual tot i que l'estalvi en envasos provocava que gran part dels mateixos -al contenir substàncies líquides- es deteriorés i acabés dispersant per la via pública després de la seva manipulació.

Amb aquest modus operandi, l'empresa incrementava els beneficis obtinguts en un 300% atès que es assumia un volum i tipus de residus molt per sobre de la previsió realitzada sobre la base de la seva capacitat. La trama usava caixes de cartró com a envàs per a guardar les bosses infeccioses, contravenint les normes de seguretat mínimes acceptades i marcades per la legislació vigent. Això generava un risc per als treballadors que ho manipulaven, i el transportaven, especialment en empreses subcontractades no habilitades per a aquest tipus de residus, i els transportistes no comptaven ni amb qualificació, ni amb protocols d'actuació.

En suma, actuacions negligents que han pogut generar situacions de contagi, subratlla la Guàrdia Civil, que destaca que els investigats utilitzaven naus no autoritzades per a l'emmagatzematge clandestí d'aquests residus. De fet, l'empresa va incrementar la seva gestió en tres tones en tan sols uns mesos, sense capacitat per a això.

Els responsables de l'empresa incorren en diversos delictes relacionats amb la gestió irregular de residus, delictes contra els drets dels treballadors i contra la salut pública.

La mala gestió d'aquests residus pot comportar directament l'aplicació de sancions penals amb penes de presó de dos a cinc anys, multa de vuit a vint-i inhabilitació especial per a professió o ofici per temps d'un a tres anys.

L'operació Ribio s'emmarca en les campanyes operatives i preventives desenvolupades per Europol en el marc de l'emergència de Covid-19, d'acord amb els marcs legislatius internacionals, de la Unió Europea i els nacionals. S'ha col·laborat de manera estreta amb la GNR portuguesa (Guàrdia Nacional Republicana) per inspeccionar les seus que li empresa té en aquest país, i amb el suport d'Europol en l'anàlisi de les comunicacions i en l'anàlisi estratègica de documentació per trobar possibles relacions amb la resta de països europeus.

Font: lavanguardia.com // 28.11.2020