Font: econoticias.com // 03.04.2018
El Comitè d'Experts sobre escenaris per a la Transició Energètica ha elaborat un informe que ressalta la necessitat de procedir a l'engegada d'una fiscalitat vinculada al diòxid de carboni (CO2), amb un increment del tipus aplicable al gasoil i estendre "aquest reforç del senyal mediambiental als impostos locals afectats", entre els quals es troba l'impost de circulació dels ajuntaments.
No obstant això, indica que la penetració al mercat d'aquest tipus de vehicles, encara reduïda, estarà condicionada "de manera molt destacada" pel cost d'aquests vehicles i per l'evolució que experimentin les bateries i, per tant, l'autonomia.
Així, la comissió de 'savis' considera que la política que ho regula ha d'orientar-se a facilitar una transició eficient cap a vehicles d'energies alternatives, "sense precipitar-se en mesures de despesa pública que puguin conduir a generar costos no recuperables" i prestant "especial atenció" al canvi de fiscalitat com a instrument "imprescindible" per facilitar la transició a una mobilitat sostenible.
Mesures
Per això, aquest grup d'experts, amb la finalitat de facilitar la transició a una mobilitat baixa en emissions, es mostra a favor d'establir una estructura de peatges d'accés que afavoreixi un ús eficient de la xarxa elèctrica.
No obstant això, indica que la penetració al mercat d'aquest tipus de vehicles, encara reduïda, estarà condicionada "de manera molt destacada" pel cost d'aquests vehicles i per l'evolució que experimentin les bateries i, per tant, l'autonomia.
En aquesta línia, defensa avançar en una exploració de mesures proactives per part de les administracions locals que, a més de fomentar el transport col·lectiu com a estratègia per reduir les emissions, també incentivin la mobilitat no contaminant.
L'informe recomana, al seu torn, vincular els suports als vehicles amb energies alternatives a les emissions de CO2 evitades i considerar, mentre que es procedeix a la creació d'una fiscalitat vinculada al CO2, un increment del tipus aplicable al gasoil i estendre aquest esforç als impostos locals afectats, com l'impost de circulació.
Igualment, els experts proposen garantir un entorn adequat per a la R+D+i, degut a, especialment a la rellevància que té el sector de l'automòbil a Espanya, i també proporcionar un entorn "adequat i prudent" de suport a l'expansió dels punts de recàrrega de cotxes elèctrics.
Pel que fa als biocarburants, l'informe apunta que la mesura més eficient "seria finançar renovables elèctriques més que barrejar biocombustibles", per la qual cosa, aposta per contribuir a un Fons d'energies renovables, amb la finalitat d'aprofundir en la neutralitat ecològica i aconseguir una descarbonització al mínim cost.
A més, ressalta que la descarbonització del transport de mercaderies té el seu màxim potencial amb l'ús de camions elèctrics per al tràfic lleuger de mercaderies i de vehicles industrials de gas per a al tràfic més pesat i el traspàs de part de la càrrega al medi ferroviari.