Desballestaments il·legals, principals beneficiàries d’un problema que està creixent
L'increment dels incendis en vehicles abandonats a Ceuta ha generat alarma social i preocupació en els cossos i forces de seguretat de l'Estat. Per això, l'Associació Espanyola de la Guàrdia Civil (AEGC) ha publicat un comunicat en el diari local El Faro de Ceuta per explicar l'origen d'aquest fenomen i assenyalar a un sector clarament implicat en ell: els desballestaments il·legals.
La AEGC assenyala que “els incendis són un negoci molt rendible per als propietaris dels cotxes i per als amos dels desballestaments il·legals que hi ha a la nostra ciutat”. Es tracta d'un negoci “que costa diners als contribuents, dóna una imatge pèssima de la ciutat i posa de manifest la incapacitat i la desgana de combatre determinats delictes, perquè ens hem acostumat a conviure amb ells”.
DESBALLESTAMENTS AMBULANTS
La Guàrdia Civil assenyala que a la ciutat autònoma existeixen ferrovellers ambulants que “en ple carrer es dediquen a desballestar i ficar les peces d'aquests vehicles en el seu cotxe per traslladar-les al Marroc”. L'associació insisteix que “és absurd pensar que no es pot acabar amb un fenomen que causa inseguretat ciutadana i provoca les sortides contínues d'equips de bombers, que són apedregats perquè la festa sigui completa”.
En el seu comunicat, la Guàrdia Civil posa l'accent en un dels grans focus del problema: que sigui més rentable deixar el cotxe abandonat (i fomentar que “s'incendiï”) a portar-ho a un desballestament legal. “Molts d'aquests vehicles són de ciutadans que no poden entrar al Marroc, en tenir un altre vehicle en aquest país, encara que uns altres vénen amb la intenció d'abandonar-los i cobrar l’assegurança, en denunciar el robatori als seus països d'origen”, afegeix.
Recentment, El Faro de Ceuta informava sobre un allau de persones a la frontera amb el Marroc entre la qual hi havia individus que creuaven amb carretons replets de peces de vehicles. “Carretons replets de peces? Qui són els seus propietaris, a què vehicles pertanyen? Ningú ho sap”, recalca la AEGC. El mateix ocorre amb les furgonetes de ferralla que parteixen cap al Marroc amb peces d'automòbil.
La Guàrdia Civil recorda que per donar de baixa un vehicle es necessita un certificat de lliurament en un desballestament legal o una denúncia per robatori. En opinió de l'associació, per acabar amb els desballestaments il·legals “precintar seria el primer pas. Després, s'ha de comprovar si existeixen vehicles i gènere robat i, per descomptat, traslladar vehicles i peces a desballestaments municipals per al reciclatge, la despesa del qual hauria de sufragar els amos dels desballestaments il·legals”.
Font: Infotaller.tv //02.07.2018