La mesura formarà part d'un paquet fiscal que penalitzarà a les fonts d'energia més contaminants, en el context de la Llei de Transició Energètica que el Govern vol treure endavant abans que finalitzi l'any.
El Govern elevarà de forma significativa la càrrega fiscal sobre el gasoil d'automoció, però la mesura no serà adoptada en el curt termini ni tampoc de forma aïllada. El súper impost al dièsel arribarà com a part d'un paquet fiscal relacionat amb la transició energètica, la Llei de la qual pretén treure endavant Moncloa a la fi del present exercici, que afectarà a les fonts d'energia contaminants.
L’imminent fi del dièsel
Durant la passada setmana, diverses informacions publicades en premsa adonaven de la intenció del Govern d'aplicar una notable pujada dels impostos que suporta el combustible dièsel que li portés a equiparar-se en preu amb la gasolina. No obstant això, en el sector d'hidrocarburs ningú espera moviments en aquest sentit durant els propers mesos, encara que, això sí, ho donen pràcticament per descomptat.
"Queda per veure si afectarà a tots per igual o hi haurà alguna mesura especial per a col·lectius com a transportistes, agricultors o autònoms. Però tot apunta al fet que s'aplicarà una pujada", assenyala una font del sector que, a més, apunta que les alces repercutiran directament en el consumidor. "Les empreses no tenen una altra alternativa: aplicar l'impost al preu i que la mesura repercuteixi directament en el cost d'omplir el dipòsit".
No obstant això, el Govern no farà coincidir la revisió a l'alça d'aquests impostos amb un període com l'estiuenc, en el qual els desplaçaments per carretera es multipliquen com a conseqüència de les vacances. Amb vista a aquestes, les variacions de preus a l'hora d'omplir el dipòsit vindran marcades únicament pel comportament dels mercats de matèries primeres.
Anunci conjunt
Les mateixes fonts apunten al fet que el combustible dièsel no serà ni molt menys l'únic afectat per la mesura. "Però el Govern no les va a anunciar oficialment de forma escalonada. Totes arribaran al mateix temps, lligades a la legislació sobre transició energètica. Les fonts més contaminants seran severament penalitzades des del punt de vista fiscal".
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assegurar en una de les seves últimes compareixences públiques que els plans del Govern passen per que la Llei que regularà el nou escenari energètic per a la seva adaptació al canvi climàtic estigui llista abans que finalitzi el present exercici. Tot apunta al fet que, llavors, es coneixerà de forma oficial la citada bateria de mesures fiscals.
No obstant això, el súper impost al dièsel ha estat la primera a desfilar davant l'opinió pública, encara que no de manera oficial, com una forma que els consumidors assumeixin amb temps la mesura i que el seu efecte negatiu quedi diluït quan arribi el moment d'aplicar-la realment. També ha estat una forma de comprovar la reacció dels col·lectius especialment afectats que, a més, ha estat considerablement més moderada del que el Govern esperava.
La previsió de la Comissió d'Experts
"En qualsevol cas, esperem una decisió unilateral, serà difícil que es tingui en compte l'opinió dels operadors", apunten fonts del sector d'hidrocarburs. Bé és cert que, a més, l'Executiu acaba d'aterrar i nombrosos alts càrrecs han estat recentment nomenats en els últims dies, per la qual cosa no hi ha hagut temps material per establir contactes.
La pujada dels impostos als carburants també es recollia com una de les possibles mesures en l'informe de la Comissió d'Experts per a la Transició Energètica, encarregat per l'anterior Govern amb la finalitat de donar contingut a l'anomenada Llei de Canvi Climàtic.
No obstant això, els responsables del llavors denominat Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital es van referir a aquest punt com una mesura complexa, que caldria prendre a mitjà i llarg termini i que requeriria d'un ampli consens polític i acords amb les diferents administracions autonòmiques.
Font: vozpopuli.com // 08.07.2018