loader

Els concessionaris apuren les matriculacions davant el canvi en la norma d'emissions

Els concessionaris estan vivint un estiu més atrafegat del normal. I no perquè ha hagut un al·luvió de vendes, sinó per les seves ànsies d'auto matricular vehicles en estoc abans de l'1 de setembre, data a partir de la qual tots els cotxes que es matriculin hauran d'haver passat les proves d'homologació d'emissions WLTP, una forma "més realista" de mesurar les emissions de CO2 dels vehicles.

Solament de l'1 al 19 d'agost les matriculacions a Madrid, seu de la majoria de marques, van augmentar el 92,1% respecte a la mateixa data del 2017; curiosament, els dies que trien la majoria de comerciants de la capital per tancar els seus locals per falta de clients, els concessionaris van registrar xifres rècord. Alguna cosa que es podia preveure amb les dades de juliol quan les matriculacions van augmentar el 20% respecte al 2017 (131.176 unitats). Llavors, els particulars van registrar un augment del 10%, però empreses i llogaters del 29,5% i del 31,3%, respectivament. Unes xifres que donen que pensar sobre la possibilitat d'auto matriculacions, sobretot si es comparen amb les de maig i juny que van créixer molt menys en general (7,2% i 8%) i solament el 13% tant per part de les empreses com de llogaters (a excepció dels llogaters al maig que van tenir una reculada del 4,7%).

"Hi ha hagut aquest desfasament perquè hi ha marques que ho han fet molt bé i tenen molt poques unitats d'estoc, però hi ha d’altres que ho han fet pitjor i han hagut de matricular milers i milers d'unitats", va explicar a EL PERIÓDICO el portaveu de la patronal Faconauto, Raúl Morales. A més, la taxa de baixes per vehicle nou ha caigut del 59% a la fi de 2017 al 53% en el primer semestre, segons Anfac, és a dir, tal increment en les matriculacions no ha tingut una correlació en les baixes.

Noves homologacions

El motiu de tant nerviosisme és la desaparició del Nou Cicle de Conducció Europeu (NEDC, per les seves sigles en anglès), una espècie de DNI del vehicle que calcula el consum i les emissions de CO2 basant els seus resultats en un test de laboratori. A partir de l'1 de setembre no es podrà matricular cap vehicle sota aquest procediment, per això els concessionaris i les marques intenten auto matricular tots els vehicles homologats amb NEDC per poder, almenys, vendre'ls com a 'quilòmetre zero' (tenen fins a l'1 de setembre del 2019). 

El NEDC portava en funcionament des dels 80 i la seva fórmula s'havia quedat obsoleta davant l'evolució de la tecnologia i de les condicions de conducció, i assenyalada per l'escàndol del 'dièselgate', per la qual cosa la Unió Europea ha desenvolupat un nou mètode denominat Procediment Mundial Harmonitzat per a Assajos de Vehicles Lleugers (WLTP, per les seves sigles en anglès) que a partir del dia 1 del mes nou es mantindrà com a únic. La seva principal diferència amb l'anterior és que introdueix condicions més estrictes i imposa als vehicles nous la necessitat de ser homologats amb mesuraments reals (test RDE) segons equipament, motorització i versió, la qual cosa produeix un resultat més realista (i elevat).

Impost de matriculació

Per calcular l'impost de matriculació s'utilitza com a base el nivell d'emissions, si aquestes són inferiors o iguals a 120 g/km, 160 g/km i 200 g/km de CO2, es pagarà el 4,75%, el 9,75%, el 14,75%, respectivament; si és menys de 120g/km estarà exempt. Fins ara, solament el 20% dels vehicles matriculats pagaven aquest impost, però amb el mesurament WLTP aquest percentatge augmentaria entre el 70% i el 80%, segons Faconauto.

Per evitar les conseqüències fiscals del nou sistema de mesurament WLTP l'anterior Govern va aprovar una moratòria de setembre a desembre del 2018, període en el qual es calcularà l'impost de matriculació amb el que es coneix com un "valor correlat" entre el NEDC i el WLTP. Aquest valor resultarà d'una mitjana entre les emissions de totes les versions d'un mateix model, la qual cosa en la pràctica llançarà una taxa similar al NEDC amb una diferència a l'alça de 5 grams com a màxim i nuls efectes tributaris en la gairebé totalitat dels casos. A més, el nou Govern ja ha admès que estudia estendre aquest període fins a desembre de 2020 per donar temps als fabricants a produir models més sostenibles que, àdhuc amb el WLTP, no obliguin als clients a pagar l'impost a partir de gener del 2021.

Un impàs que des de Faconauto volen aprofitar per crear un nou impost "vinculat a l'ús del cotxe i no a la possessió". "Un canvi de fiscalitat facilitaria la renovació del parc, penalitzaria als menys eficients, més contaminants i més insegurs que solen ser els més vells", va proposar Morales. El parc automobilístic espanyol té una mitjana de 12 anys.

OCU demana més control en les proves

L'Organització de Comerciants i Usuaris (OCU) ha demanat aquesta setmana més control en les proves que es realitzen en els vehicles abans del seu llançament per evitar problemes posteriors, arran de les trucades a revisió dels fabricants Volkswagen i Daimler Mercedes-Benz a 700.000 vehicles a causa d'un curtcircuit en el sistema d'il·luminació del sostre panoràmic i un programari no permès que alterava les emissions d'òxids de nitrogen.

Des de l'OCU han recomanat als consumidors que "per la seva seguretat" acudeixin a aquestes revisions, però han recordat als usuaris afectats pel dièselgate que desaconsellen la revisió proposada per Volkswagen.

Font: ElPeriodico.com // 26.08.2018