loader

Els cotxes de segona mà es fan forts pels dubtes del futur del sector

Ja sigui pels dubtes sobre quin cotxe convé comprar en aquest moment, en funció dels canvis normatius més recents, per l'espera al fet que qualli –o no– un nou pla d'ajudes per a vehicles menys contaminants o per la preocupació davant el refredament de l'economia, la venda de cotxes nous acusa el mar de dubtes i complicacions, encadenant set mesos en negatiu.

Tampoc ajuden l'envelliment de la població –més poc inclinats a fer desemborsaments importants– ni el desinterès per part dels joves per convertir-se en propietaris d'un automòbil. I mentrestant, s'enforteix el mercat de cotxes de segona mà, sobretot, els més antics.

Segons les dades reflectides aquest dilluns en l'informe de la patronal de fabricants de cotxes Anfac, en el 2017, el 58,4% de les compravendes de vehicles usats correspon a cotxes de més de deu anys. Deu anys enrere, abans de l'esclat de la crisi econòmica, a penes suposava el 29%. Aquesta tendència “preocupant”, ressalta Anfac, reflecteix que s'està “potenciant un mercat de vehicles que, en altres circumstàncies, estarien pròxims a la seva baixa definitiva”.

La taxa de retirada de vehicles es troba en una de les cotes històriques més baixes, en situar-se l'any passat en el 2,7% del parc automobilístic –és a dir, unes 690.000 unitats–. Anfac defensa que,” davant l'elevat volum de cotxes de 8 i 12 anys”, cal aconseguir que les baixes superin el milió de vehicles anuals, per sobre dels registres aconseguits en època d'expansió econòmica i amb ajudes com els plans Preveure i el 2000E en marxa.

“Es van vendre 180.000 vehicles de més de 20 anys en el 2017”, va ressaltar José Vicente dels Mossos, president de la patronal. El lobby destaca que els automòbils de segona mà de fins a cinc anys “impulsa el mercat de nous vehicles i afavoreix la renovació del parc”.

Amb aquestes xifres, no és d'estranyar que l'edat mitjana dels cotxes a Espanya continuï creixent. El sector automobilístic estima que aquest 2019 es tancarà amb una mitjana d'edat dels turismes de 12,6 anys –enfront dels 12,4 de l'any passat–. I que continuï pujant fins a fregar els 13 anys en el 2020. Els turismes de més de deu anys ja suposen el 61,7%.

Es tracta d'una tendència a l'alça que va enlairar amb l'inici de la Gran Recessió –en el 2007, l'edat mitjana del parc de turismes era de vuit anys– i que no ha canviat de signe durant la recuperació, quan el PIB ha arribat a créixer per sobre del 3%.

La situació de la resta dels vehicles no és molt diferent: a Espanya, els vehicles comercials tenen de mitjana 12,7 anys; els industrials, 16,8, i els autobusos, 11,3.

Un parc d'aquestes característiques, ressalten des de Anfac, també té un impacte negatiu en la seguretat en carretera –estan pitjor equipats– i el medi ambient –“el 20% dels cotxes més antics en circulació genera el 80% de la contaminació”–.

Font: lavanguardia.com/economia // 23.04.2019