loader

La DGT llança una ofensiva contra el frau de les baixes temporals de vehicles

El Ministeri de l'Interior, a través de la Direcció General de Trànsit (DGT), s'ha compromès a enviar a partir d'abril una carta als propietaris de cotxes amb baixa temporal per a informar-los de la situació, per si es dóna la circumstància que algun d'ells pensi que els seus vehicles estan desballestats i en realitat són cotxes zombis que han tornat a circular per les carreteres sense que ells siguin conscients d'aquesta situació. En la comunicació se'ls informarà de la seva situació legal i dels problemes en els quals pot incórrer si el seu automòbil arribés a ser mal utilitzat.

Més de 400.000 vehicles apareixen registrats en Trànsit com a baixes temporals de més de 5 anys, la qual cosa convida a deduir que a realitat aquests automòbils ja no existeixen físicament, i que els han fet desaparèixer una vegada especejats. Des de la DGT alerten que des de l'any 2004 (quan es va introduir l'obligació de portar el vehicle al Centre Autoritzat de Tractament -CAT-) aquest tipus de baixes s'ha incrementat considerablement, passant de ser un 5% de les baixes al 15% actual, dada que els fa pensar que molts d'aquests automòbils pot ser que ja no existeixin o que hagin estat desballestats de manera fraudulenta per a vendre les peces.

Durant aquests anys s'ha detectat que aquesta figura de la baixa temporal s'ha utilitzat per a emparar l'activitat dels desballestaments irregulars que tracten d'evadir l'obligació de desballestar conforme a criteris ambientals.

L'operativa que s'està detectant és que el ciutadà lliura el seu vehicle, sense saber-lo, a un desballestament il·legal amb la confiança que el mateix serà retirat de la circulació de manera definitiva. No obstant això, aquests desballestaments irregulars sol·liciten la «baixa temporal» i d'aquesta manera eviten descontaminar les parts del vehicle amb materials tòxics en el cas de desballestar-los o, fins i tot, poden donar una nova destinació al vehicle o a les seves peces a tercers països.

Segons Rafael Pardo, Director General de Aedra ( Associació Espanyola de Desballestadors i Reciclatges de l'Automòbil), a Espanya, durant els últims anys ha crescut de manera exponencial el nombre de baixes temporals, la qual cosa denota que aquesta figura està sent utilitzada per a desballestar vehicles de manera il·legal mentre s'eludeix el pagament del corresponent impost de circulació «produint amb això danys no solament al sector dels Centres Autoritzats de Tractament o CAT, que en la seva majoria representa Aedra, sinó també a tota la societat, que sofreix el minvament en ingressos fiscals».

Aquesta pràctica també suposa, segons Marró, una «competència deslleial flagrant i, sobretot, el descontrol derivat de l'especejament de vehicles sense respectar el més mínim tractament i praxi mediambiental per a, a continuació, posar a la venda peces i components sense control de qualitat ni garantia per al comprador, ja sigui particular o professional».

[...]

Font: abc.es // 27.02.2020