loader

Mesurar la petjada de carboni en el sector del desballestament de vehicles fora d'ús

La petjada de carboni
La petjada de carboni és l’indicador de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) associades al cicle de vida d’un producte, servei o organització. Es quantifica en emissions de CO2 equivalent que són alliberades a l’atmosfera. La seva determinació i càlcul es basa en estàndards com el Protocol de gasos amb efecte hivernacle, la ISO 14064 i PAS 2050.

Mitjançant diferents metodologies, es calculen diverses categories d’impacte ambiental, amb l’objectiu de comunicar-les i posar aquesta informació a totes les parts interessades, així com prendre mesures per a la reducció d’aquesta petjada de carboni.

La petjada de carboni en els CAT
El tractament de VFU i la recuperació de la major quantitat possible de materials, bé sigui per a la reutilització (venda de peces de segona mà), bé per al reciclatge (extracció i venda de ferralla i metalls per a la seva valorització i reciclatge posteriors); és una acció clarament emmarcada en l’economia circular.

No obstant això, no és fàcil determinar els impactes expressats en emissions de GEH dels productes resultants de les operacions de tractament: la descontaminació, per a fomentar la preparació per a la reutilització i el reciclatge. Això, és degut al fet que cada operació és específica, ja que intervenen múltiples factors, tal com l’edat del VFU, estat de vehicle quan arriba al CAT, demanda de mercat de peces depenent de marca i model, etc.

La impossibilitat de dur a terme una mesura específica per a cadascun dels elements fa necessari la creació d’una metodologia que d’una manera ràpida, clara i eficaç permeti estimar l’impacte en el canvi climàtic que tenen tant, l’activitat, com els productes que d’ella se’n generen.

El GRC i AETRAC creen una metodologia per mesurar la petjada de carboni als CAT
El GREMI DE RECUPERACIÓ DE CATALUNYA, juntament amb AETRAC, han iniciat les tasques per a desenvolupar una metodologia que permeti, partint de les dades generals d’unes instal·lacions d’un CAT, sistematitzar el procés d’assignació de les emissions de GEHs corresponents a 3 conceptes:

1. L’empresa, organització o instal·lacions en les quals es duu a terme la gestió dels VFU (és a dir, el CAT).

2. El servei de tractament d’un vehicle concret, atenent a les seves especificacions concretes (any, tipus de baixa, demanda de peces,...etc)

3. Cada una de les principals peces obtingudes de les operacions de preparació per a la reutilització d’un vehicle concret.

El projecte tindrà una durada de 6 mesos i comptarà amb l’ajut de dues empreses especialitzades: ECONIA EMPRESARIAL i IK Ingeniería.
S’ha sol·licitat un ajut econòmic al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per a poder suportar les despeses associades.