loader

Andorra s'endolla a la revolució del vehicle elèctric i híbrid

Un país petit pot fer coses molt grans. I, en el cas de l'aposta per la sostenibilitat i el medi ambient, el Principat d'Andorra és un dels països més compromesos amb la transició energètica i la seguretat del seu parc automobilístic. En aquesta línia, molt marcada en els últims temps, el Consell de Ministres andorrà ha aprovat les bases del nou programa Engega.

Es tracta d'un paquet d'ajudes per al foment de la compra de vehicles nous elèctrics i híbrids endollables, que englobarà els anys 2019 a 2021, amb una partida de 750.000 euros anuals. El Govern ha realitzat una revisió dels paràmetres econòmics per al segon cicle d'aquest programa mantenint la voluntat d'estimular la mobilitat elèctrica i la millora de l'eficiència energètica i la seguretat viària, després de l'èxit que va tenir el primer programa Engega, de l'any 2016 a 2018.

El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Savoia, va explicar les bases del programa Engega 2019-2021 considerant diversos factors, com la tendència alcista dels preus del petroli, que afavoreix també la mobilitat elèctrica i la pressió social sobre els vehicles més contaminants. A més, s'ha tingut en compte també la creixent competitivitat de l'oferta dels mitjans de transport elèctrics i l'evolució de les polítiques de suport al vehicle elèctric dels països veïns. I també, per descomptat, la voluntat de sostenibilitat en l'esforç pressupostari del Govern.

Així, els imports de subvenció a la compra de vehicles elèctrics s'han definit lleugerament per sota del programa Engega 2018. En el cas de les furgonetes i les camionetes elèctriques pures, l'ajuda serà d'un màxim de 9.000 euros; en el cas dels turismes elèctrics purs i d'autonomia estesa, l'ajuda serà de fins a 6.000 euros, i en el cas de les motocicletes, serà de 1.000 euros.

Quant a l'ajuda als turismes híbrids endollables, es mantindran a la meitat dels elèctrics purs, amb fins a 3.000 euros.
D'altra banda, en sintonia amb les mesures que s'apliquen als països de l'entorn i amb la reducció en el diferencial de preus del vehicle elèctric respecte al convencional, i també amb la voluntat de poder arribar a ajudar el màxim de vehicles possible, s'ha limitat el percentatge de l'ajuda al 35% del total del preu del vehicle.

Quant al desballestament, el Govern basarà les subvencions en la voluntat de continuar renovant el parc automobilístic del país, amb una clara tendència a cura del medi ambient, i per això mantindrà l'import en 1.250 euros en el cas de les furgonetes, en ser vehicles que circulen amb assiduïtat i perjudiquen més la qualitat de l'aire per les emissions que desprenen, i 750 euros per als turismes.

La compra d'un vehicle de mobilitat elèctrica tindrà també alguns beneficis complementaris, com és el cas de poder circular pels carrils bus de tot el país.

Quant a la càrrega dels vehicles elèctrics en els carregadors de la via pública, FEDA (Forces Elèctriques d’Andorra) i les mútues hauran de definir els avantatges que desitgin oferir. Igualment, els comuns (els ajuntaments andorrans) podran establir els descomptes o els avantatges que considerin quant als aparcaments públics.

La continuïtat que desitja donar el Govern al programa Engega es basa, a més dels beneficis mediambientals, en els grans resultats que va donar el primer pla, de 2016-2018. La inversió va ascendir a un total de 3,3 milions d'euros i en el primer any va disparar les matriculacions dels vehicles elèctrics i híbrids endollables a 164, amb una tendència continuista, ja que en 2017 va registrar 154 matriculacions i en 2018, 158. Aquesta xifra contrasta amb la mitjana de 5 matriculacions de vehicles de mobilitat elèctrica que es van efectuar en 2015 i en 2014, quan van sortir al mercat aquest tipus de vehicles. Amb aquestes dades, Andorra ha aconseguit posicionar-se en el top 5 europeu de penetració de vendes de vehicles de motor elèctric.

FEDA (Forces Elèctriques d’Andorra) invertirà gairebé 2 milions d'euros a desplegar més carregadors per a vehicles elèctrics al Principat, entre deu i dotze més, segons ha explicat el seu director general, Albert Moles. La companyia ha doblegat el nombre de càrregues de vehicles elèctrics a Andorra, durant l'últim any. Així, es van efectuar un total de 17.000 càrregues, equivalents a més de 18.000 hores. Això suposa una mitjana de poc més d'una hora per càrrega. En total, en 2018 es van carregar prop de 90.000 kWh d'energia, xifra que equival a uns 600.000 quilòmetres d'autonomia.

Font: lavanguardia.com // 07.02.2019