loader

De residu a valuós recurs sostenible: la nova vida dels pneumàtics fora d'ús

L'entitat sense ànim de lucre SIGNUS gestiona de manera integral els pneumàtics gastats que deixem en els tallers per a donar-los una segona vida.

T'has preguntat en alguna ocasió quin és el futur que li espera als teus pneumàtics vells i gastats? A Espanya es recullen al dia més de 800 tones de rodes antigues, o cosa que és el mateix: prop de 200.000 tones de pneumàtics es reciclen anualment. El pneumàtic passa llavors de ser residu a ser un valuós recurs que obre pas cap a l'economia circular. I és que s'aprofiten els seus materials al 100%.

Aquest és un clar exemple de com el benestar del planeta passa per les nostres mans ja que tots els nostres gestos, fins a reciclar aquests vells pneumàtics, generen una petjada ambiental que diu molt sobre quin futur volem. Assumir, per tant, la nostra responsabilitat amb la seva sostenibilitat és una decisió que ens afecta a tots.

Comprovat que les nostres rodes velles del cotxe poden ajudar -i molt- a la conservació del planeta, hem de tenir clar que la sostenibilitat ha de ser l'eix central de les nostres decisions i l'ha de ser des de ben petits.

Per això, l'educació es converteix en la millor eina perquè els més joves es comprometin amb el món en el qual els tocarà viure. Treballar la seva educació ambiental és clau perquè sentin de manera més pròxima aquest entorn que hauran de cuidar.

Companyies com SIGNUS treballen sota aquesta premissa. El seu dia a dia en la gestió ambiental dels pneumàtics fora d'ús se sustenta, en part, per una forta aposta per la formació i conscienciació dels més joves.

A través de l'educació, l'empresa dóna a conèixer com es gestionen els pneumàtics que abandonem en els tallers en fer un canvi de rodes o els materials que es fabriquen a partir del seu reciclatge. A més informa dels diferents usos -per a molts desconeguts- que tenen aquests materials: sòls de seguretat en parcs infantils, farciments de camps de futbol, carreteres i, fins i tot, objectes modelats.

I és que, una vegada, canviem un pneumàtic per un en millor estat, la seva vida dóna un gir de 360° i es converteix en el millor material per a parcs infantils ja que necessita poc manteniment i ofereix més seguretat en les caigudes dels nens. I el mateix succeeix en els camps de futbol: aquestes rodes reciclades són perfectes per a jugar diversos partits, a més provoquen que es consumeixi menys aigua. Exemplifiquen els valors de l'economia circular.

[…]

Font: lavanguardia.com // 27.01.2020