loader

El PSOE rectifica el seu text sobre la venda d'usats en 2040 i ANFAC aplaudeix

En el seu últim intent per 'seduir' a Unides Podem, el partit socialista va fer públic ahir un document amb nombroses mesures de tall progressista a adoptar en la pròxima legislatura, sotmeses a un control periòdic per part dels seus possibles socis de govern. Entre aquestes, es va incloure una prohibició expressa de la venda de vehicles usats de combustió en 2040 que tal com et contem aquí, va fer saltar totes les alarmes.

Bé, perquè abans que acabés la jornada, l'executiu en funcions es va afanyar a corregir aquest punt, eliminant el terme "prohibició" per a dir que "no més tard de 2040, els turismes i vehicles comercials que no tinguin unes emissions de zero grams de diòxid de carboni no tindran lloc en el mercat".

La modificació de l'article –el número 256 del document remès a la formació habitada– va ser tant ràpida com ben rebuda per part de la Indústria. ANFAC va assegurar poques hores després, que aquest últim anunci deixava la política espanyola "en sintonia amb la filosofia actual de la Unió Europea que passa per deixar enrere la fórmula de la prohibició per a continuar avançant en la de posar límits que vagin gradualment reduint les emissions dels vehicles". De fet, consideren el plantejament actual del PSOE un avanç, perquè adverteixen en aquest "no més tard de..." una pròrroga implícita.

"Prohibirem a partir de 2040 la venda a Espanya de turismes i vehicles comercials lleugers amb emissions directes de diòxid de carboni, exclosos els matriculats com a vehicles històrics, sempre que es destinin a usos no comercials", recollia el document de proposta a UP abans de ser modificat. Poc després, el text al·ludia a una "estratègia de descarbonització a 2050" per a la qual s'adoptaran "les mesures necessàries perquè els vehicles redueixin gradualment les seves emissions de manera que no més tard de l'any 2040 siguin cotxes amb zero emissions de CO2".

"A aquest efecte, es treballarà amb el sector i es posaran en marxa mesures que facilitin la penetració d'aquests vehicles, que inclouran mesures de suport a la I+D+i", sentència l'últim text modificat aquesta tarda pel PSOE.

La reacció de la indústria automobilística ha estat clara en la veu de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions –ANFAC– que considera que aquest document subratlla "la volta a la senda del pacte per l'automoció".

Font: caranddriver.com // 04.09.2019