loader

El vehicle elèctric posa en risc 38.000 llocs de treball en els proveïdors

La irrupció del cotxe elèctric no sols impactarà en les marques i les fàbriques. També les empreses de la xarxa de proveïdors corren el risc de desaparèixer si no s'adapten. Catalunya no escapa. Les 352 signatures que subministren components i peces estan molt orientades al motor de combustió, no a l'elèctric, cosa que les deixa amb el peu canviat i arrisca milers d'ocupacions, segons un estudi que va presentar aquest dijous el Departament d'Empresa. Una dependència lligada a la realitat: de les dues grans, Seat no produeix elèctrics a Catalunya i Nissan va fabricar només 13.000 en el 2019.

Les empreses s'enfronten a una “tempesta perfecta”, en paraules de la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que va demanar estar alerta i actuar. Es preveuen disrupcions en la demanda –noves formes de propietat com el car sharing –, la tecnologia –cotxe autònom, connectivitat–, el propi sector –grans aliances, canvi dels centres de decisió– i la sostenibilitat –emissions, consciència verda–.

Centrada en motors clàssics, la nova era de la mobilitat arriba a la indústria catalana orientada més al passat que al futur, si es mira l'horitzó. L'estudi ha posat concreció als temors: de les 325 empreses subministradores, 24 –amb 5.822 empleats– estan en “molt alt risc” de desaparèixer de la cadena productiva; 121 –amb 18.749 treballadors– tenen “alt risc” si no innoven; i altres 90 –amb 13.375 ocupacions– enfronten un “moderat risc”. En conjunt, 37.946 llocs de treball. Les que més difícil ho tenen són les centrades en motor, caixa del canvi i transmissió.

Per a Chacón, encara hi ha temps per a adaptar l'activitat del sector i donar resposta a l'elèctric. "Entre l'alarma i no fer res està l'alerta. Hi ha cinc anys per davant per a actuar", va apuntar. "És una oportunitat de canvi, l'impacte dependrà del grau d'implementació del cotxe elèctric", va afegir la directora general d'Indústria, Matilde Villarroya. Però no cal quedar-se parat: Empresa demana 20 milions d'euros sobre els programes actuals per a noves actuacions.

A Catalunya el cas paradigmàtic és el de Nissan. Amb les màquines operant molt per sota de la seva capacitat, un ERE, la pèrdua de models i solucions per a pal·liar la pèrdua d'activitat –una planta de pintura– pel mig, es busca potenciar al màxim el vessant elèctric per a garantir el futur de les fàbriques. Des del Govern van afirmar que s'està “lluitant al màxim per Nissan”, amb reunions amb les autoritats a tots els nivells i els sindicats, però reconeixen que en últim terme la decisió “no depèn de nosaltres ni dels diners que aportem”, sinó de la direcció de la marca. “Som conscients de la situació, ens ocupa i ens preocupa”, va incidir la consellera.

[...]

Font: lavanguardia.com // 28.02.2020