loader

Els espanyols segueixen comprant més cotxes usats que nous

Fa uns dies vam informar de les dades definitives de matriculacions de vehicles nous a Espanya durant 2019. I ara podem fer el propi amb les operacions de compravenda d'exemplars de segona mà realitzades durant el passat exercici. Segons les dades recaptades per Ideauto.

De nou, un any més, podem afirmar que al nostre país són més els consumidors que opten per adquirir automòbils de segona mà que vehicles nous. Concretament, en 2019, per cada exemplar matriculat recentment sortit de fàbrica es van vendre 1,7 usats.

Els cotxes d'entre tres i cinc anys -procedents en bona part de flotes de renting- van registrar una pujada del 15,6% respecte a l'exercici anterior, mentre que aquells que tenen una menor antiguitat (entre un i tres anys) van augmentar 7,3%. Per part seva, els usats de més de 15 anys van créixer un 5,3%. En total, es van tancar 699.775 operacions amb vehicles tan veterans, la qual cosa suposa un 31,3% del total.

Davant aquesta elevada xifra, la patronal de la distribució demana al Govern que posi en marxa plans d'incentius a "l'aferrallament" que retirin de la circulació els vehicles més antics per a evitar que tornin a entrar en el circuit de segona mà. En cas contrari, serà difícil aconseguir rejovenir el parc automobilístic nacional, un dels més vells d'Europa.

Segons la directora general de Ganvam, Ana Sánchez, "aquests plans han de contemplar incentius al canvi de cotxe tant de nous com seminous que, complint amb tota la normativa anticontaminació, estan actuant com a palanca per a renovar el parc". Cal no oblidar que com més edat té un vehicle més contamina i menys seguretat ofereix tant als mateixos ocupants com a la resta d'usuaris de la via.

Les estadístiques corresponents a 2019 posen de manifest que, a diferència del que succeeix en la matriculació d'exemplars nous, el mercat d'ocasió segueix "dieselitzat". A pesar que l'any passat les vendes de vehicles alimentats amb gasoil van caure un 2,5%, continuen representant més de sis de cada deu operacions. Els de gasolina, per part seva, van acabar l'exercici amb una pujada del 5,6% amb més de 821.000 unitats venudes, un 36,7% del mercat.

Si posem el focus en els elèctrics, encara que a penes representen el 0,1% del mercat, comencen a fer la seva aparició en el mercat d'usats com a conseqüència, principalment, de la renovació de les flotes de carsharing. En concret, durant 2019 es van tancar 2.775 operacions amb aquesta mena d'exemplars, la qual cosa suposa un increment del 92,3%.

[…]

Font: lavanguardia.com // 07.01.2020