loader

FCA i Renault inicien converses de matrimoni

Fiat Chrysler Automòbils (FCA) i el conglomerat franc-japonès Renault-Nissan-Mitsubishi estan treballant conjuntament en els termes d'un acord global que crearia l'inici de l'aliança més gran i complexa en la història de la indústria automotriu, tot i que encara no sabem si es tractarà d'un acord per a diversos mesos o per a diversos anys.

Es creu que les primeres converses es van centrar en un empat tècnic entre FCA i Renault per començar, amb un repartiment de pesos del 50:50. La unió se centrarà en compartir la tecnologia electrificada i aquella referent a la conducció autònoma, així com en l'adquisició, la logística i l'ús compartit de diferents plataformes de vehicles. La notícia va ser filtrada diumenge passat i ha creat grans expectatives en el mercat automobilístic.

Si té èxit, la unió de més de 35.000 milions de dòlars (més de 31.000 milions d'euros al canvi) alteraria el panorama competitiu per rivals com General Motors, PSA o VAG. Es situaria en el tercer lloc en la indústria automotriu mundial, darrere de Toyota (Japó) i Volkswagen (Alemanya). Seria presidit per John Elkann, cap de la família Agnelli que controla el 29% de FCA, segons van dir a Reuters fonts familiaritzades amb les converses, mentre que Jean-Dominique Senard es convertiria en el nou CEO de Renault.

L'actual CEO de la signatura del rombe, Carlos Ghosn, continua sota arrest al Japó i s'enfronta a múltiples càrrecs de delictes financers criminals en un proper judici. Ghosn va ser l'arquitecte de l'acord d'aliança Renault-Nissan que va començar el 1999. I, encara que molts apunten a aquesta aliança com un model a seguir, ha estat carregada de xocs culturals i una enorme dificultat per aconseguir que les dues companyies acorden compartir plataformes comunes.

Nissan, probablement, no vol estar sense un soci a nivell global de tal magnitud. Les companyies pretenen estalviar mil milions d'euros a l'any amb aquesta unió.

Els analistes passaran setmanes ponderant els beneficis relatius per a cada empresa. "Unir-se a Renault-Nissan-Mitsubishi, d'alguna manera, té sentit, però no està clar què te Renault que FCA vulgui", manifesta Kristin Dziczek, vicepresidenta d'Indústria, Treball i Economia del Center for Automotive Recerca. Tant FCA com Renault tenen molta oferta en cotxes petits a la Unió Europea i a Amèrica del Sud, encara que amb poca força a la Xina, ha afegit Dziczek.

[…]

Font: noticias.coches.com // 28.05.2019