loader

Hisenda, a la caça d'aquest tipus de cotxes: la mesura en marxa que farà que paguis més cada any

El Ministeri d'Hisenda està analitzant la possibilitat de dur a terme una reforma de l'actual model d'impost de matriculació i de circulació. L'objectiu serà penalitzar als vehicles antics i més contaminants, tal com recull l'esborrany actualitzat del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030. Aquest pla s'inclou dins del Marc Estratègic d'Energia i Clima del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Aquesta revisió forma part de les mesures anticontaminació que s'implantaran per a reduir l'impacte sobre el medi ambient de la mobilitat. Entre elles, destaquen també la renovació del parc automobilístic i l'impuls del vehicle elèctric, així com de la infraestructura de recàrrega.

D'aquesta forma, Hisenda considera necessari reorientar els criteris actuals de l'impost de circulació, vinculant-los a la normativa Euro o l'etiqueta mediambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT). És a dir, la mesura neix per a penalitzar els vehicles més antics, que són aquells que generen més emissions contaminants, al mateix temps que registren un major consum de combustible i majors emissions de diòxid de carboni (CO₂).

Un altre dels objectius del Ministeri de Transició serà millorar l'eficiència energètica del parc automobilístic promovent la seva renovació per vehicles més eficients. A Espanya, l'edat mitjana del parc és de dotze anys. Així mateix, els nous vehicles posats a la venda seran més eficients i la seva penetració al parc disminuirà els consums del conjunt de manera gradual. En el cas dels turismes, tal com apunta l'esborrany, es promouran aquells classificats com A o B. "En la resta de categories es tractarà que només es beneficiïn de les mesures aquells vehicles que aconsegueixin una reducció mínima i sigui demostrable", apunten des del Ministeri.

Per tant, seran les autoritats públiques les responsables de l'execució i del seguiment d'aquestes mesures. En aquest cas, el Ministeri d'Hisenda, les Entitats Locals i les Autoritats Autonòmiques seran els encarregats de regular l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) i l'Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport (IEDMT) o impost de matriculació.

[…]

Font: elespanol.com // 24.01.2020