loader

La difícil tasca de reciclar les fibres de carboni de cotxes i avions

L'ús de fibres de carboni ha anat augmentat de manera notable en els últims anys. Al 2017 es van consumir a tot el món al voltant de 70.500 tones mètriques. L'augment de la demanda durant la propera dècada és un fet, amb previsions que van des de 140 Mt per a 2020 a 175 Mt per a 2025. Aquestes elevades estimacions de consum de fibra de carboni suggereixen que, en el futur, es generarà una gran quantitat de residus rics en aquests materials.

La fibra de carboni s'utilitza gairebé exclusivament per a fabricar materials compostos. Els materials composts reforçats per fibres són els més importants des del punt de vista tecnològic, i entre ells destaquen els reforçats amb fibra de carboni. Tenen una elevada resistència a la fatiga i gran rigidesa a baixes i altes temperatures i, simultàniament, una baixa densitat, per la qual cosa presenten una molt bona relació resistència-pes.
Aquest tipus de materials s'utilitza amb cada vegada més freqüència, sobretot en aplicacions que necessiten materials resistents i lleugers.

S'utilitzen, per exemple, en la indústria aeronàutica i de defensa (sectors que consumeixen el 36% del total) seguits per la indústria automobilística (24%), energia eòlica (13%), esports i oci (13%), construcció (5%) i altres usos diversos (9%).

Per posar algun exemple representatiu de l'ampli ús d'aquests materials en les diferents indústries, cal destacar l'Airbus A380: el 40% del seu pes total correspon a materials composts de fibra de carboni.

Un altre exemple significatiu, en aquest cas en el sector de l'automòbil, és el model i3 de BMW, totalment elèctric, la carrosseria del qual està fabricada amb aquests materials.

Amb uns preus que oscil·len entre els 30 i els 58 euros per quilogram de fibra de carboni, existeix una clara necessitat de desenvolupar un model d'economia circular per a recuperar-les de les deixalles i reintroduir-les com a matèries primeres secundàries en lloc de rebutjar-les en abocadors o cremar-les en instal·lacions d'incineració (les dues opcions més utilitzades en l'actualitat).

Font: aclima.eus // 04.04.2019