loader

L’Ertzaintza alerta de 58 robatoris de catalizadors de cotxe en dues setmanes

L'Ertzaintza ha recollit en els últims 15 dies 58 denúncies per robatori de catalitzadors en vehicles estacionats en aparcaments públics. Vitòria-Gasteiz, Barakaldo, Sestao, Valle de Trápaga i Leioa (Bizkaia) són les zones afectades per aquesta activitat. A Guipuzkoa, no obstant això, no s'han registrat casos. L'Ertzaintza ha detingut a Barakaldo a un lladre en sorprendre'l in fraganti.

Des de mitjan novembre a Vitòria Gasteiz s'han registrat 37 casos, segons l'Ertzaintza i la Policia Local. A Barakaldo, Sestao, Trapagaran i Leioa s'han registrat 21 denúncies en aquest mateix període. Aquests robatoris es cometen habitualment en estacionaments públics oberts i en horari nocturn. Per a desmuntar el catalitzador, els autors d'aquestes sostraccions utilitzen claus cortatubos. Així mateix, s'ajuden de gats elevadors per a introduir-se sota el vehicle.

En el cas de Vitòria Gasteiz els vehicles assaltats compten amb una antiguitat de 15 anys o més. El tipus de motor és HDI i respecte a la marca solen ser Citroën, Peugeot i Fiat; i en menor mesura Suzuki i Mitsubishi.

L'Ertzaintza sol·licita que qualsevol persona que presenciï un robatori o detecti alguna activitat sospitosa alerti als serveis policials a través de Sos Deiak i el seu telèfon d'emergències 112.

El catalitzador és un element situat en els baixos del vehicle i es localitza entre el tub d'escapament i el silenciós darrere. Aquest element, també denominat convertidor catalític conté metalls valuosos com el platí i el pal·ladi. Es sospita que l'objectiu d'aquesta mena de robatoris és treure profit d'aquests materials en el mercat negre.

Font: Eitb-eus // 10.12.2019