loader

Per què costa tant reciclar les bateries dels vehicles elèctrics

La bateria d’iò de liti ha estat un dels avanços tecnològics de major impacte en la societat actual. Tant és així, que els seus creadors (Goodenough, Whittingham i Yoshino) van rebre en 2019 el Premi Nobel de Química en reconeixement a la importància d'aquestes bateries que es comercialitzen des de 1991.

En les últimes tres dècades, les bateries d’iò de liti han anat desplaçant a la resta de bateries recarregables en, pràcticament, tots els aparells electrònics portàtils: telèfons mòbils, ordinadors, electrodomèstics i eines. A més, aquests acumuladors estan impulsant l'actual revolució del sector del transport en ser components clau en els vehicles elèctrics i híbrids, incloent les motocicletes, bicicletes i patinets.

Una producció creixent destinada al transport

La indústria de bateries d’iò de liti creix cada any. Segons la Unió Europea, en 2021 les bateries posades en el mercat per la indústria de la mobilitat seran aproximadament 20 vegades les que es produïen en 2010.

El canvi al vehicle elèctric augmentarà encara més la producció d'aquestes bateries, ja que s'estima que el 55% dels vehicles nous seran elèctrics en 2030.
Existeix un gran impuls legislatiu per part dels governs europeus per a fomentar el canvi. Un exemple és el recent pla MOVES per a la recuperació del sector automobilístic després de la crisi del COVID-19.

L'auge d'aquesta tecnologia porta associada la necessitat urgent de desenvolupar processos de reutilització i reciclatge que evitin la creixent acumulació d'escombraries tecnològiques. Ens hem de posar les piles amb el reciclatge d'aquestes bateries si volem aconseguir de veritat l'objectiu de mobilitat eficient i sostenible.

La importància del reciclatge de les bateries

El reciclatge de les bateries persegueix dos objectius:

Alguns dels components essencials de les bateries d’iò de liti, com el cobalt, el fòsfor o el grafit natural, són considerats de gran valor des del punt de vista econòmic o per motius de disponibilitat. Per tant, aquestes substàncies estan incloses en la llista de matèries primeres crítiques de la Unió Europea.

[…]

Font: retema.es // 07.08.2020