loader

Volkswagen Beetle: adéu definitiu a una icona

Hi ha cotxes que han marcat la història, no només de l'automoció sinó de la societat en general. I, sens dubte, un d'ells és el Volkswagen Beetle, conegut popularment a Espanya com a Escarabat. Aquest model, desenvolupat en la dècada de 1930, es va convertir en un símbol del renaixement d'Alemanya com una potència industrial democràtica després de la Segona Guerra Mundial. La seva longeva vida, no obstant això, ha comptat amb algun parèntesi. I ara arriba un altre que podria posar el punt final al relat de la seva trajectòria. I és que aquesta setmana ha sortit l'últim exemplar de la fàbrica que té la companyia en Puebla (Mèxic).

Diem podria perquè no és descartable que la marca decideixi ressuscitar-ho en un futur, segurament amb propulsió elèctrica. Encara que això és una pura especulació, ja que en l'actualitat no hi ha plans per a això. El primer Beetle va gaudir de molts anys de glòria comercial fins a iniciar un declivi que va acabar en 1979 amb la decisió de limitar la seva producció a la citada planta mexicana, d'on han sortit unitats d'aquell model original fins a principis d'aquest segle.

En 1998, Volkswagen va decidir rellançar el model modernitzat. Excepte la seva peculiar silueta i certs trets estètics, poc quedava de l'antecessor. De fet, el seu nom ja l'indicava: New Beetle. El cotxe passava de ser una tracció posterior amb motor posterior a tenir tracció davantera i el propulsor situat sota el capó. Acabats i tecnologies contemporànies completaven l'equipament del vehicle, la denominació del qual va perdre el terme “New” (nou en anglès) tres anys després. Una actualització d'aquell exemplar és la que s'estava produint fins ara en Puebla.

La marca ha lliurat més de 20 milions d'unitats al món de totes les generacions de l'Escarabat. I les últimes 65 es posaran a la venda per al mercat mexicà en Amazon a un preu de 21.000 dòlars. Una d'elles, serà la que s'ha portat tots els honors dels directius i empleats de la fàbrica, els qui han volgut dir adéu a aquesta icona com es mereix.

Es tracta d'un exemplar de color clar metal·litzat, el motor del qual s'ha posat en marxa per a creuar un arc que lluïa la inscripció “Gràcies, Beetle”. Com no podia ser d'una altra manera, la festa de comiat va ser amenitzada amb música de mariachis al ritme de la cançó Cielito lindo.

I tal com diu l'expressió “A rei mort, rei posat”, ja hi ha reemplaçament per a l'Escarabat en la línia de producció mexicana. Serà un SUV compacte, el Tarek, que començarà fabricar-se en 2020 per a arribar als concessionaris estatunidencs a l'any següent. Aquest model ja es ven a la Xina amb el nom de Tharu, però la marca l'adaptarà als gustos i necessitats del mercat nord-americà. “La nostra versió serà més forta, més dura en comparació amb la xinesa”, ha assegurat Steffen Reiche, director executiu de VW a Mèxic.

Font: lavanguardia.com/motor // 04.09.2019