loader

Les noves mines ja no estan sota el terra

“No és necessari extreure metall verge d'una mina, ara ho tenim molt més al nostre abast”, assenyala Alicia García-Franco, directora general de la Federació Espanyola de la Recuperació i el Reciclatge (FER). García-Franco es refereix al que es coneix com a mineria urbana, que consisteix a recol·lectar metall en desús per al seu reciclatge i reincorporació com a nova matèria primera.

“Se'n diu urbana perquè la ferralla es troba, principalment, a les ciutats i polígons industrials”, explica Jorge Sánchez Cifuentes, responsable de sostenibilitat en e-distribució, la filial de distribució elèctrica d'Endesa. Només l'estoc d'alumini en les xarxes de e-distribució equival al 120% de la producció anual d'aquest metall a Espanya. En concret, l'estoc d'alumini, coure, acer i ferro de la xarxa de la companyia aconsegueix les 908.000 tones, que seran reciclades íntegrament una vegada finalitzin el seu cicle de vida, asseguren des de l'empresa.

“Portem tants anys extraient metall, que hi ha estudis que sostenen que ja hi ha més fos que sota terra o, almenys, metall que sigui extraïble fàcilment”, afegeix Sánchez Cifuentes. No obstant això, el responsable de e-distribució reconeix que “l'extracció encara continua sent necessària”. L'únic cas en què el 100% del metall procedeix del reciclatge és el plom, segons dades facilitades per la FER.

Quant als altres metalls majoritaris, el 80% del coure que utilitza la indústria és reciclat i, en el cas de l'alumini i l'acer, el percentatge és del 75%. És a dir, més de tres quartes parts del plom, coure, alumini i acer que s'usa procedeix del reciclatge.

La directora general de la FER explica que millorar aquestes dades depèn de la demanda. “El metall es pot reciclar indefinidament sense perdre la seva qualitat ni les seves propietats, però si hi ha més demanda que material ja disponible cal extreure recursos nous”, explica García-Franco.

El directiu de e-distribució assenyala que “ja és econòmicament més viable utilitzar metalls reciclats que extreure nous recursos, en molts casos”. En concret, reciclar alumini en lloc d'optar per l'extracció suposa un estalvi energètic del 95%, segons dades de la de l'Oficina Internacional del Reciclatge (BIR, per les seves sigles en anglès). En el coure, l'estalvi és del 85%; en el ferro i l'acer, del 74%; i, en el plom, del 65%. Perquè es facin una idea: en reciclar una llauna d'alumini s'estalvia l'energia suficient per a fer funcionar un televisor durant unes tres hores o bé per a bullir suficient aigua per a 20 tasses de té.

[…]

Font: lavanguardia.com // 24.01.2020